ДП Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв

+38 (044) 482-36-98

Підписатись на новини

Єдиний рахунок для податків та ЄСВ: підписано та опубліковано закон зі змінами до ПКУ
11:23 04.11.2019

28 жовтня 2019 року Президент В. Зеленський підписав Закон від 04.10.2019 р. №190-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”. Про це йдеться у карточці до законопроекту №1051.

Закон було опубліковано в “Голосі України” від 30.10.2019 р. №207. Він набере чинності з 1 січня 2021 року, крім пунктів 2 і 3 прикінцевих положень, які наберуть чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (там йдеться про розпорядження Кабміну і НБУ привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом, та інші технічні моменти).

Єдиний рахунок – це рахунок, відкритий у Держказначействі, для ДПСУ, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених ПКУ, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

За законом єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати:

  • грошових зобов’язань та/або податкового боргу з ПДВ,
  • акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового,
  • частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подаватиметься платником податків в електронній формі через Електронний кабінет. Повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку можна буде лише один раз протягом календарного року.

Використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку. А у разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку таке використання припинятиметься починаючи з першого числа місяця наступного календарного року.