ДП Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв

+38 (044) 482-36-98

Підписатись на новини

Затверджено новий порядок оформлення посвідок на тимчасове проживання
9:48 02.08.2018

25 квітня 2018 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанови № 321 та № 322, якими затвердив новий порядок оформлення посвідки на тимчасове проживання та зразки таких посвідок.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 не передбачено “Продовження строку дії посвідки на тимчасове проживання”. Відповідно до пункту 19 Порядку оформлення посвідки на тимчасове проживання, у разі закінчення строку дії посвідки, документи для її обміну в Міграційній службі можуть бути подані не пізніше, ніж за 15 робочих днів (тобто за 21 календарний день) до дати закінчення строку її дії.

При замовленні послуги обміну посвідки на тимчасове проживання в Міграційній службі через ГДІП, документи для обміну посвідки мають бути подані до дирекції «Інпредкадри» не пізніше 30 календарних днів до дати закінчення строку дії посвідки.

Нова форма посвідки

Починаючи з 1 червня 2018 року, посвідка на тимчасове проживання буде видаватися у формі картки, що містить безконтактний електронний носій. До такого носія буде вноситися, зокрема, інформація, зазначена у посвідці, та біометричні дані заявника.

Особиста подача документів

Посвідка на тимчасове проживання оформляється іноземцям, які тимчасово перебувають в Україні на законних підставах та досягли 16 років (або самостійно приїхали в Україну з метою навчання до досягнення 16 років), на підставі заяв-анкет, поданих особисто. Особам, які не досягли 16 років або визнані обмежено дієздатними (недієздатними), посвідка видається на підставі заяв-анкет осіб, до яких вони прибули з метою возз’єднання сім’ї.

Термін розгляду заяви

Посвідка видається протягом 15 робочих днів з дати прийняття документів від іноземця.

Надання біометричних даних

Вимога про особисте подання іноземцем документів для отримання посвідки на тимчасове проживання встановлена з метою отримання біометричних даних (параметрів) іноземця: відцифрований образ обличчя, відбитки пальців рук та підпис. Також іноземець має перевірити та підтвердити власним підписом правильність відомостей, внесених до заяви-анкети.

 

Строк дії посвідки

Як і раніше, посвідка на тимчасове проживання видається на один рік, за виключенням певних випадків. Зокрема, іноземцям, які прибули в Україну для працевлаштування, посвідка видається на період роботи в Україні, який зазначається в дозволі на застосування праці.

Іноземцям та особам без громадянства, які прибули в Україну для участі в реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, зареєстрованих у встановленому порядку, посвідка видається на строк реалізації проекту міжнародної технічної допомоги, який зазначається в реєстраційній картці проекту.

Іноземцям та особам без громадянства, які є засновниками та/або учасниками, та/або бенефіціарними власниками (контролерами) юридичної особи, зареєстрованої в Україні, посвідка видається на два роки.

Іноземцям та особам без громадянства, які прибули в Україну з метою навчання, посвідка видається на період навчання, який визначається наказом закладу освіти про встановлення періодів навчання для іноземних студентів.

Починаючи з 1 червня 2018 року, посвідка на постійне проживання, видається на 10 років. Раніше строк дії такої посвідки не обмежувався.

Обмін посвідки

Обмін посвідки на тимчасовепроживання здійснюється, серед іншого, у разі закінчення строку дії посвідки (раніше посвідка на тимчасове проживання підлягала продовженню).

Посвідки, оформлені та видані на підставі документів, поданих до 1 червня 2018 року, залишаються чинними протягом строку, на який їх було видано.

Звертаємо увагу, що на практиці протягом ще деякого часу посвідки можуть оформлятися у формі книжечки (до встановлення у відповідному відділі міграційної служби обладнання, необхідного для оформлення посвідок у формі картки).